Saturday, 21 September 2013

mY bRacEs JouRneY..

Assalamualaikum..

hai!! welcome my dear blogs..hehe, lame dah x update blog ni, almaklum lah busy je ann,. hrini x busy so leh la update blog..yeayyyy!!. hoho entry kali kida story tentang braces" anda taukan braces tu ape?? kalo x tau google ok? hihi, rase bersemngt plak nak critaa mungkin  ni entry yg plng panjang yg kida penah tulis.. i hope so! ok malas nak bebel pnjang.. lets start!!

1st skali sory kalo blog ni x membantu anda, tp kida just nak share je ok, memula dr dlu lg kida mmg nak pkai braces ni sbb gigi kida mmg x teratur langsung bak kate '' bersepah gitu'' ye, sgt x teratur sbb ade yg kedalam n ade yg keluar, so agak kritikal di situ, dlu bila pkir blk dgn kos pemasangan braces yg agak mahal dan di klinik krajaan yg kne beratur pnjang, hal tu telah membantutkan impian kida nak pkai braces time tu,. selang beberapa tahun, sakit gigi mnyerang n gusi selalu berdarah dan bengkak then ade gigi yang berlubang, bila refer doktor, dia ckp ade problem pd gigi taring yg terkeluar tu, utk long term ianya x bagus sbb akan mnipiskan gusi n dktor terangkn mcm2 kida pon x brape igt tp ape yg pasti cara penerangan dktor tu mcm gigi kida ni truk sgt, then dktor suh prefer pd ortodontik, tp doktor tu x cabut pon gigi geraham tu sbb bila sya ade sbut psal nak pakai braces..die kate tgu next apptmnt.. so kida malas nak tgu sbb lame sgt n gigi bertambah sakit.


sakit gigi kembali bermula!!


sakit gigi geraham kecil !! kesakitan kembali bermula shingga mengganggu tdur, itu mnyebabkn kida tros mntak cuti n g klinik keesokan nye,.keesokan pagi nye tu kida call teksi n trus cri klinik yg berdekataan,, round2 jumpa klinik pergigian halizah yg berdekatan dgn warta bangi,.1st g klinik tu jumpa doktor n mntak nak tampal, bile di cek2 gigi tu x boleh nak tampal sbb lubang dah besar sgt, so agak kesian disitu,,huhu.. then doktor ade ckp kalo x nak cabut leh wat root canal'' root canal?? ape tu?? ianya adalah proses mematikan akar pd gigi yg sakit tu, tp gigi tu x akn dicabut ianya kekal ade cuma akarnya sja yg mati :)hehe jelas x penerangan ni? kalo x jelas korang google je la sngkn,, hmm pastu tetiba je kida tanya psal braces kt doktor tu, then dktor ckp kalo nak pkai paki braces akn ade gigi yg kne cabut n x perlu cabut langsung,, kalo nak cabut gigi yg berlubang ni risau x ckup gigi plak nak pakai braces t.. so dktor ckp nanti wat consultation n tanya pd pakar, jd doktor pon membuat tampalan sementara pd gigi kida yg berlubang tu..then dptkan apptmnt utk consultation... ha' lg satu sebelum nak pakai braces, anda perlulah membuat persediaan dr segi kewangan, iaitu mnyediakan wang secukupnya ke2 bersedia dr segi mental n fizikal iaitu sedia menrima kesakitan ketika memakai braces..hehe sakit stiap kali dktr ketatkn wire sebulan skali..fizikal ialah khidupan anda ketika berbraces dr segi penjagaan yg perlu teliti.. are u ready??


 then kida pon g la klinik utk buat consultation utk pmasangn braces,.wktu consult dktor tgok gigi dlu then brulah di bgatu ape yg perlu dibuat..dr penerangan dktor akn ade 2 gigi yg kne cabut,,sbb nak bg ruang gigi bergerak bile pakai braces..kida igt gigi yg berlubang tu yg kne cabut tp tekaan kida silap sbb gigi kida x ckup nak ditarik so gigi yg berlubang tu x dicabut le..huihui.. gigi kida yg kne cabut adalah gigi geraham kecil di bahagian kiri n bhagian bawah gigi yg tertolak di belakang kida x tau ape nama gigi tu tp dktor sebut gigi lateral incisor klo x silap..dr penerangan doktor gigi kida mcm truk je keadaannye..then kida tanya bpe lame perlu pakai pastu doktor ckp dlm masa 3thun..wow!! lame gila tp nak wat camne kan gigi problem..huhu.,pastu doktor suh g amik x-ray dlu then baru die bleh decide mcm mne..kida x sempat nak tanya dktor psal harge.,tp  hritu ade call klinik die ckp 5k bln2 tukat getah byar rm150..sblum nak decide pkai braces ni kida byk membaca blog2 entry di internet tantang braces ni, so dr situ kida amik point utk lbih bersedia bila kita dah pakai braces..so bermulalah titik permulaan memakai braces!!..sblum tu tentang pemilihan klinik''.. klinik pergigian halizah mnjadi pilihan kida kerana, ianya berdekatan dgn kawasan kediaman, harga yg berpatutan, doktor n staff yg mesra, ramah serta berpengalamn ;)..mmg dah aim klinik ni dr awl waktu wat tampalan gigi haritu :).. 


prosesnye!!


1)consultation n amik xray 13/7/13

2) ambil acuan gigi n scaling 16/8/13
3)cabut gigi bwh n rct 27/8/13
4)cabut gigi atas n pasang separator 3/9/13
5)braces!! 10/9/13

so total keseluruhan termasuk sblum pemasangan braces adalah rm5618.00 ..huhu jd byk sbb gigi kida ni mmg ade problem so kne repair dlu sblum pkai braces..deposit waktu nak psang kne byar 2k bln2 rm150  utk tukar gtah n ketatkn wayar bln2 sampai akhir rawatan


so ni nak pendekkan crita,.sblum pkai braces kne pkai separator dlu.. ape tu separator? separator adalah penjarak gigi ialah aadalah utk memberi ruang, ruang utk meletakkan molar band..


ni la rupa separator tu bile di gigi anda'.. seminggu kne pakai kasi gigi jarak skit,,
bila dah pakai separator ni hilngla selera mkn..huhu mmg sakit pkai separator ni, org ckp braces x lah sesakit separatorkan,, haha mmg btul pon,,.. sakit smnggu tu, so mkn bubur je la ye..

akhirnya pd 10/9/13 sya berbraces juga akhir..hehe,, proses pemasangan braces mngambil masa 1jam stnggah..appmnt kida masa tu pagi pkul 9.15 so grak g klinik,. masa tgu tu berdebar sgt x tau nak ckp berdebar sbb takut n x sabar2..krik2..hihi..akhirnye nama kida dipnggil, dup2 jantung mcm nak luruh waktu msk bilik tu tp muka wat rileks je,so kida mulakan bismillah ketika melangkah masuk ke blk surgeri,. pastu dah nmpak dr khazlina dgn senyuman paginye..dktor suh baring...,1st doktor cabut dlu separator then baru die ltak molar band..

begini lah rupa molar band..
molar band ade byk saiz so doktor akn pasang pd gigi geraham, sblum nak pasang molar band doktor akn ltak simen dlu then baru letak molar band, fungsi molar band adalah mnjadi ketua utk menarik gigi2 yg lain, so kne simen bg x tercabut,,lpas tu dr akn ltak something kt mulut supaya mulut kita akn terbuka luas ianya supaya senang utk dktor nak psang braces pd gigi,. bila dah psang molar band dr akn pasang bracket pd permukaan gigi satu persatu, lpas pasang bracket dr akn pasangkan wire sblum nak psang wire dktor suruh pilih warna getah dlu,,ade byk sgt kaler, kida pilih kaler soft blue je sbb x nak nmpak sgt,,bile dktor dah ltak wire getah tg kita pilih td akn dipasng di sekeliling bracket ianya berfungsi utk mngetatkan lg wire tu.. then proses pemasangan selesai.. pastu dktor terangkn psal braces cara2 penjagaan iaitu cara menggosok gigi, cara nak letak wax pd gigi.,jika bracket tercabut kne g klinik fix blk,doktor ade pesan yg kida kne soft diet dulu utk waktu ni, so bubur lg la jwb nye..hoho.hehe
beginilah lah rupanya gigi ku bila berbraces....



                                                         my day wif braces!!
so bermulah kehidupan ku sebagai pemakai gigi besi..hohoho
ha!! lg satu bila dah pkai braces ni tahap penjagaan gigi adalah ditahap yg plig maksimum skali,. kalo dlu sng je nak gosok gigi tp bile dah pkai braces ni agak rumit sikit bile nak memberus gigi..huhu..tp bgus pkai braces ni sbb bg kida kita akn lebih jaga teliti mnjaga gigi kalo dlu bile nak tido pon malas nak berberus gigi tp bila dah pkai braces ni asal lpas mkn je mesti trus g brus gigi..so brus gigi si pemakai braces ni ade byk jenis bkn stakat normal brush je, kne ade interdental brush utk memberus di celah gigi  n bracket sbb kalo pakai brus gigi biase je x ckup bersih,,,sbb sisa makanan sng nak terselit di celah2 bracket.. mne nak nak dpt interdental brush ni?? korang leh cari kt farmasi di guardian atau watson


                                                my braces kit!

ha.. yg ni ape yg kita perlu bila dah pkai braces, byk kan?? huhu
lgi satu utk nak lbih bersih korang leh bli mouthwash mcm listerine or colgate plax ikut korang la ape2 brand pon.. sbb ia akn memberi kesegaran nafas ketika pkai braces ;) ok sterusnye pasal wax' wax?? ok wax ni sejenis lilin utk diletak pd braces utk tutup wire2 yg rase tercucuk kt mulut,kida akn pkai pd waktu mlm shaja sbb kalo pkai waktu siang nmpak x cantik..


                                    ni lah wax! comel kan?? :)
now dah msk 2 mnggu pkai braces, rase sronok sgt n lebih berkeyakinan klo dlu asal nak amik gambar je snyum mesti x pnah nak nampak gigi tp skarang lebar snyum bile dpn kmera..hehe love my braces!!! igt lg waktu mula2 pkai braces blk je klinik trus mkn nasi berlauk sup ayam, start nak mlm je sakit pon bermula..hoho gigi rase ngilu sgt2 x bleh nak ketap lngsung bile bergeser je gigi ats dgn bracket gigi bwh pergh!!! sakit berderau rase nak pitam kejap..huhu sakit.. tu la dugaan nak cantik kan..msuk hari ke3 baru ok skit, tp 1st weak mmg bubur ngan roti je kida mkn..bila msk mnggu ke2 baru kida start mkn nasi blk :).. hehe...2 mnggu berbraces dah nampak prubhan, alhmdllh gigi dah gerak skit.. canine kida yg terkeluat tu dah nmpak msk ke dlm skit..sronok!. now x sabar nak tgu next appmnt.. ok stakat tu je kot next appmnt kida akn update.. ape soalan bleh je tanye in syaa Allah akn terjawab ape yg termampu ye.. tanx sbb sudi bace entry ni .. happy weekend uollss!!






10 comments:

  1. pengalaman pkai bracess antara pengalaman yg menyakitkan jugak la.. bler certain org ckp pkai bracess 2/3 thn je, tp sy dah pkai 4 thn lebih.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btul.. mmg sakit, cra hidup pun turut dipengruhi.. 4thun? Lama nye.bile start pkai?

      Delete
  2. Mahalnya braces awok. Klu kt klinik yg sy pergi dlm 4k je utk braces cam awk. sy guna jenis self ligating braces dlm 6k je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain tmpat lain harga kan,. Kt bangi ni susah nak dpt 4k,.. sume 5k ke ats,. Jd mahal tu sbb gigi sya ade problem skit,.tu yg mahal.. kos baik pulih sblum braces.. awk pkai kt klinik mne?

      Delete
  3. Gigi pika da cntik la wat pe nak pkai??

    ReplyDelete
  4. btw kalo da truk better pkai la,

    ReplyDelete
  5. Saya pun insyaallah nak but Di Klinik halizah...berapa tempoh kida pakai braces???

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4 thun lbih,. oh u da consult ke?

      Delete