Friday, 8 July 2011

sAat diRi bErGelaR gUrU'


salam semua!! welcome to my blog.. haha baru nak jenguk blk blog ni setelah skian lama ditinggalkan.. ditinggalkan bknlah bermaksud langsung x usha cuma dah lama x menulis kt blog ni an!! ;) rasenye mrs blog ni pon rindu pd tuan kida ni tol x? hihi

sebagai pembuka bicara hari ni kida nak berkongsi sedikit cerita tentang kali pertama kida berkerja .. nak tau kje ape?? hmmmmmmmmm... kida kerja di tadika yg bernama brainy bunch.. ape maksud ''brainy bunch'' ianya adalh sekumpulan kelompok yg cerdas.. ;).. hah!! now nak start bercerita pengalaman pertama di brainy bunch islamic montessori kindergarten semenyih.. 1st agak kekok an. haha faham2 jela kje tadika an 1st yg perlu ade pd dri anda ialah mesti kena minat kan kanak2 kalo x minat lupakan jela niat anda nak berkerja di tadika ye, atau tanamkan minat itu' sbb knk2 ni mereka adalah penghibur.. hehe ' yg ke2 mesti kne byk sabar,, fhm2 jela bdk2 an' mesti aktif byk bercakap kdng x denga ckp kita la main sane sni.. then bila sakit baru nak denga kate..hahhaha.. actually mase kecil2 pon kita mcm tue kan?? btol x? hehe



1st observe je dulu dgn kanak2 then baru tumpu pd kerja yg perlu dibuat seperti mngajr.. mula2 agak kekok sbb x pnah mngajar n kita yg jd pelajar.. tup2 kt tadika kne mngajar.. how?? huhu.. kida shut je cabaran kje tadika ni dengan hati terbuka.. haaa.. nak tau sronok kje kt tadika sbb diri kita akan terasa dihargai.. u see that!!
tambh2 bila hari guru kan'' ade hari guru ade la hadiah.. hehe
(x mnghrp pon tp kalo dpt trima je....hehhe)

bila dah msk alam pekerjaan ni mcm dugaan yg akn kita tempuh.. samalah mcm zaman blaja dulu kan.. haha.. tapi bg kida pengalaman kerja yg plng byk mmberi kematangan pd dri kida.. sbb bila bekerja kita akan berjmpa dgn org2 yg lbih mtang n lebih tua dri kita.. dan kida gunakan point dari situ untuk memperbaiki dri dan mempertingkatkan lg daya usaha dalam memantapkan dri ntuk menjadi pengajar yg baik..hehe.. but di tadika kita bkn sekadar pengajar.. semua pkerjaan akn dlakukan dan kita akan menjadi seorang yg serba boleh ' kenape?? sbb di tadika kita akan menjadi seorang ibu, seorang kwn , doktor kesemuanya apbila kita diperlukan oleh ank2 ini..


hebatkan seorang guru tadika, kerana mereka telah mendidik anak2 drpd usia 4 hingga ke 6 thn.. drpd 0level kita didik ia untuk mengenal huruf, nombor.. dan segala kehidupan ini.. bkn kida nak kata guru2 skolah x hebat mereka turut hebat dan sentiasa hebat dimata dunia..

thats all my coretan. ;)

No comments:

Post a Comment